Saturday 23rd June 2018,
Turkije, Turks en Turkse films op TurkseFilm.NL

Gesluierde Monologen in het Turks

admin 1 januari 2013 Turkse film Reacties uitgeschakeld voor Gesluierde Monologen in het Turks
Gesluierde Monologen in het Turks

Begin 2003 ging de Gesluierde Monologen in première en werd zowel nationaal als internationaal een groot succes. Nu, tien jaar later, blijkt de voorstelling nog steeds actueel!

 

Gesluierde Monologen laat de wereld zien van de in Nederland wonende Islamitische vrouw. Zij stond en staat, gewild of ongewild, veel in de belangstelling. Het politieke klimaat van de afgelopen jaren heeft een beeld opgeroepen van een gesluierde, bijna wilsonbekwame, minderheid. Maar wat weten we nou wérkelijk van haar?

 

Dat is wat theatermaker Adelheid Roosen zich in 2003 afvroeg. Als toerist in eigen land ging Roosen op pad en interviewde vele gesluierde en ongesluierde vrouwen met als uitgangspunt steeds de oprechte belangstelling en nieuwsgierigheid. Met plezier, schaamte en verdriet vertelden de vrouwen hun intiemste verhalen. Het resultaat hiervan is verwerkt in twaalf monologen. Ze geven een prachtige kijk in de persoonlijke belevingswereld van de moslima.

 

De monologen zijn afwisselend van karakter; ze zijn poëtisch en beeldend. Soms pijnlijk en verdrietig, soms humoristisch of ronduit hilarisch. De monologen worden vertolkt door vrouwen, Oya Capelle, Nazmiye Oral en Meral Polat, afkomstig uit een moslimcultuur en muzikaal begeleid door saz-speelster Seval Okyay.

Like this Article? Share it!

About The Author