Tuesday 19th June 2018,
Turkije, Turks en Turkse films op TurkseFilm.NL

LEVENSLIED FESTIVAL – ARABESQUE MET ISIN KARACA

admin 21 april 2012 Turkse film Reacties uitgeschakeld voor LEVENSLIED FESTIVAL – ARABESQUE MET ISIN KARACA

Işın Karaca is een vooraanstaande vertolker van Arabeskmuziek in Turkije. Haar muziek is een verassende hedendaagse vertaling van deze traditionele muzieksoort die ze vermengt met rock en soul. Op zaterdag 9 juni komt zij voor haar eerste optreden in Nederland naar Paradiso. Dit is het openingsconcert van Het Levenslied Festival: het festival biedt een reeks artistieke verkenningen van diaspora, migratie en bi-culturele identiteiten, in een muzikaal en literair spel met de traditie van het levenslied – en het Turkse equivalent daarvan, de Arabesk.

De originele melodieën van de Turkse Arabesk stammen veelal uit de tijd waarin de Turkse bevolking – in tegenstelling tot de culturele elite van het land – op zoek ging naar een muzikale vorm waarin hun Anatolische en Oosterse roots samenkomen. Massa’s mensen luisterden en luisteren nog steeds naar deze Arabesk die jarenlang door de elite werd afgedaan als plat volksvermaak en in de laatste jaren onder de Turkse jeugd en studenten weer enorm aan populariteit wint. In 2010 bracht Işın Karaca haar vijfde album ‘Arabesque’ uit dat volledig aan deze muziekstijl is gewijd. Ze covert nummers van grootheden Kibariye, Ibrahim Tatlises en Bülent Ersoy, maar doet dit op haar eigen manier met veel intense en soulvolle zang, gierende gitaarpartijen, oriëntaalse en westerse ritmes en een hoog meezinggehalte, want de nummers zijn bekend bij drie generaties Turken.

Na afloop van het concert vindt in de Kleine Zaal het nachtprogramma Turkish Cosmic Disco plaats. Kosmische Turkse Disco met Turkse en Nederlandse dj’s en performance-artiesten. Met onder andere: Grup SES (Babylon Istanbul) en Murat Meric (Babylon Istanbul). Turkish funk, Italo, disco en, Anatolische rock en pop.

ISIN KARACA – PERA IN PARADISO – NLTR400

voorprogramma: HUSEYIN BADILLI

Datum: zaterdag 9 juni.

Zaal open: 19.00 uur

Voorprogramma: 19.30

Aanvang: 20.30

Entree: 22,50 (excl. lidmaatschap)

Kaart tevens geldig voor Turkish Cosmic Disco

 

Andere programma-onderdelen van Het Levenslied Festival zullen zijn:

Het Levenslied Concert: Bekende en minder bekende musici uit Nederland en Turkije vormen een gelegenheidsensemble. Het concert brengt een niet eerder gehoorde mix van muzikaal erfgoed uit Amsterdam en Istanbul.

Zonder het woord is er geen levenslied: Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr heeft speciaal voor het festival een nieuw Amsterdams levenslied geschreven, en treedt op samen met Mustafa Kör en twee vooraanstaande dichters uit Turkije.

Boekpresentatie: Amsterdam-Istanbul-Antwerpen. Turks-Nederlandse bundeling van proza, essay en poëzie over de gedeelde kosmopolitische cultuur van de steden Amsterdam, Istanbul en Antwerpen.

Solar Cinema: is een mobiele bioscoop die werkt op zonnestroom. Bezoekers brengen hun eigen klapstoeltje, hapje en drankje mee en laten zich op een groot scherm verrassen door een bijzonder filmprogramma. De nadruk ligt op de cinema van de Turkse diaspora in Europa.

In 2012 vieren Turkije en Nederland 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Stichting Pera organiseert onder de naam PERA IN PARADISO NLTR400 een aantal concerten en dansnachten met bekende en minder bekende namen uit de hedendaagse muziek en dancescène en uit de jongeren- en populaire cultuur van Istanbul en Amsterdam. De inzet is een programma samen te stellen in een vorm die veel bezoekers zal aanspreken en de Nederlandse en Turkse stedelijke muziek, dance en audiovisuele cultuur laat zien. Het programma bestaat onder andere uit Het Levenslied Festival met muziek, dans, literatuur en openluchtcinema.

Pera in Paradiso NLTR400 en Het Levenslied Festival zijn mede tot stand gekomen met medewerking en steun van de Republiek Turkije en de Gemeente Amsterdam ter gelegenheid van de viering van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Het Levenslied Festival is het speciale Amsterdamse programma in het kader van NLTR400 dat in de maand juni in Amsterdam in samenwerking met Urban Cosmopolitans en de 7Hills Foundation wordt georganiseerd.

Like this Article? Share it!

About The Author