dinsdag, maart 19, 2019
Turkije, Turks en Turkse films op TurkseFilm.NL

Turkije omarmt de korte Nederlandse film

admin 23 november 2011 Turkse film Reacties uitgeschakeld voor Turkije omarmt de korte Nederlandse film

In Turkije zijn deze maand flink wat Nederlandse korte films te bewonderen. Werk van bijvoorbeeld Arno Dierickx en Susan Koenen is te zien op het Istanbul Short Film Festival, van 23 t/m 30 november. De vertoningen vinden plaats in aanloop naar de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije in 2012.

Te zien in Istanbul: ‘Ik ben een meisje’ van Susan Koenen

Tijdens het afgelopen International Izmir Short Film Festival (16 t/m 20 november), dat ook werk toonde van gelauwerde regisseurs als Terry Gilliam en Jean-Luc Godard, waren dit jaar maar liefst acht korte films van (jonge) Nederlandse filmmakers te zien. Ondermeer Jeroen Annokkee, Wilfred Ottenheijm, Evert de Beijer, Floris Kaayk en Elbe Stevens waren vertegenwoordigd met respectievelijk Suiker, Dirkjan heerst!, Get Real, The Origin of Creatures en Behind the Wall.

Ook tijdens het komende International Istanbul Short Film Festival staan recente films uit Nederland op het programma. Geselecteerd zijn onder andere Brug (Gerben Agterberg),Ik ben een meisje! (Susan Koenen) en De maan is kapot van Arno Dierickx. De NTR Kort-productie Suiker en de stripverfilming Dirkjan heerst! zijn dan ook weer te zien.

Ter viering van 400 jaar Nederlands-Turkse betrekkingen worden in 2012 in verschillende Turkse steden Nederlandse filmavonden georganiseerd. Op het programma staan retrospectieven en vertoningen van hedendaagse Nederlandse speelfilms en documentaires. Turkse cultuurliefhebbers kunnen zich ook laven aan Nederlandse dans-,  kinder- en experimentele films.

Like this Article? Share it!

About The Author