Saturday 23rd June 2018,
Turkije, Turks en Turkse films op TurkseFilm.NL

Turkish Beat: nieuwe Turkse filmers

admin 6 september 2012 Turkse film Reacties uitgeschakeld voor Turkish Beat: nieuwe Turkse filmers
Turkish Beat: nieuwe Turkse filmers

Ter gelegenheid van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije presenteert EYE Turkish Beat

Ter gelegenheid van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije presenteert EYE van 20 t/m 26 september Turkish Beat, een overzicht van de jonge Turkse cinema. Het programma geeft een dwarsdoorsnee van de recente filmproductie in Turkije, waar de filmcultuur de laatste jaren een flinke opleving beleeft. De selectie is samengesteld door Istanbul Modern, het in 2004 opgerichte museum voor moderne en hedendaagse kunst.

Het werk van de gekozen film- en documentairemakers – onder wie nog grotendeels onbekende namen als Emin Alper, Rasit Celikezer en Seyfi Teoman – sluit aan bij de films van internationaal bekende Turkse regisseurs als Nuri Bilge Ceylan (Once Upon a Time in Anatolia) en Semih Kapanoglu (Honey). Van Ceylan en Kaplanoglu bracht EYE de afgelopen jaren films uit in de Nederlandse bioscopen.

Turkish Beat toont de variëteit van de hedendaagse Turkse filmproductie. De nieuwste generatie filmmakers richt zich zowel op de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen als op meer persoonlijke onderwerpen. Klasseverschillen, de problemen van niet-Turkse minderheden en het leven van jonge Turkse homo’s en lesbiennes zijn onderwerpen die een belangrijke rol spelen.

Tegelijk met EYE toont Istanbul Modern een spiegelprogramma met korte Nederlandse experimentele films, documentaires, animatie- en nederhorrorproducties en een Jos Stelling-retrospectief.

Turkish Beat komt tot stand in samenwerking met SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten), Turkije Instituut, ministerie van Buitenlandse Zaken Den Haag en International Film Festival Rotterdam/Hubert Bals Fund.

BRON

Like this Article? Share it!

About The Author